Gaarden Bornholm

Selvforsyning i slutningen af 1800tallet

1800tallet byder på store ændringer i det danske samfund. Selvforsyning på landet bliver gradvist mindre, det industrialiserede samfund vinder frem og ændre hverdagen både på landet og i byerne. Besøg gårdmuseet Melstedgård – en bornholmsk selvejergård anno slut 1800tallet, og få et indblik i de mange gøremål, der var på den tid, hvor selvforsyning var på vej ud. Eleverne skal selv prøve kræfter med nogle af de daglige gøremål.

I dette undervisningsoplæg prøver eleverne kræfter med nogle af de mange gøremål – for både piger og drenge -, der var på den gård i slutningen af 1800tallet. Der var stadig meget arbejdet, der var ”learning by doing”. Unge piger og drenge var i lære på gårdene fra barnsben af. Her fik de viden om og erfaring med alle sider af landbruget. Viden, der var nødvendig for, at have et levedygtigt landbrug og overleve.
n. Det var på mange måder en benhård hverdag, hvor de var underlagt bonden og hans kone, men det var også en mulighed for at få mad på bordet, lære nyt og finde sig en ægtefælle.

Eleverne deles op i mindre hold, hvor hvert hold har forskellige ”opgaver”. Det vil blive aftale før besøget, hvilke opgaver eleverne har mulighed for at deltage i. Det kan være nogle af disse: vævning eller slyngning af bånd, pileflet, runke sennep, kærnesmør, rebslagning, stabel af brændestak mm.


Bagefter opægget er man velkomne til at blive og tage en tur rundt i stuehuset og til dyrene på gården. Der er også mulighed for at spise sin madpakke på stedet. Bålplads findes også.
 

Der runkes sennep på gårdmuseet Melstedgård

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1½ time
Pris:
600 kr.
Max deltagere:
29 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Elevernes alsidige udvikling, Håndværk og design - Håndværk - forarbejdning, Håndværk og design - Håndværk - materialer, Historie - Historiebrug, Historie - Kronologi og sammenhæng, Madkundskab - Måltid og madkultur, Samfundsfag - Sociale og kulturelle forhold
Fag:
Håndværk og design, Historie, Madkundskab, Samfundsfag
Læringsmål:
Kronologi, analyse, forståelse og fortolkning.