Skole-Kirke-Samarbejdet i Skanderborg-Odder

Stille råb og knyttede næver

Et projekt om oprør.

Forskellige slags oprør

 Oprør kan se ud på mange forskellige måder. De kan være lokale, når klasser strejker for klimaet, de kan være online, når folk samles om et hashtag eller de kan være helt stille, når et enkelt menneske siger fra. Fælles for alle oprør, uanset om de larmer eller er stille, er, at de deler ønsket om at ændre noget. Målet er ikke nødvendigvis at omstyrte det eksisterende, det kan også være at starte en samtale om noget, som man synes er vigtigt.

I dette projekt skal eleverne arbejde med oprøret som begreb, Jesus som oprører, Luther som oprører og oprør i kristendommen i dag. 

 

Nyproducerede explainerfilm

Gennem fire explainerfilm præsenteret af skuespiller Albert Rudbeck Lindhardt stifter eleverne bekendtskab med de forskellige facetter af oprør. Herefter arbejder eleverne med dilemmaøvelser og forholder sig til spørgsmålet: er der plads til etik i oprøret? Efterfølgende skal eleverne arbejde med kilder i et online oprørsbibliotek, der bl.a. kommer omkring historie, bibeltekster, andre religioner, musik og kunst. Afslutningsvis skal eleverne samle deres viden på en protestplakat.

 

Projektet indeholder:

Lærervejledning

Forslag til prøveoplæg

Klassesæt af elevhæfter

Hjemmeside med explainerfilm og oprørsbibliotek

Demonstranter
Foto

Simon Væth

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Pris:
Gratis

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Kristendomskundskab - Bibelske fortællinger, Kristendomskundskab - Ikke-kristne religioner..., Kristendomskundskab - Kristendom, Kristendomskundskab - Livsfilosofi og etik
Fag:
Kristendomskundskab
Læringsmål:
Formålet med forløbet er:

At eleverne kender til og kan reflektere over, hvad et oprør er, og hvorfor mennesker vælger at gøre oprør generelt og i kristendommen, igennem tiden og i dag.

Oprør kan optræde på forskellige måder, og i dette projekt skal eleverne reflektere over det larmende og det stille oprør, samt om der er plads til etik i oprøret.