Stregkoder og madens vej til middagsbordet
Man tænker nok ikke så meget over det, da stregkoder er noget, vi støder på hver dag, men hvad betyder tallene på stregkoden egentlig?
Vi kender dem nok bedst fra, når vi er ude og handle. Her forbinder vi stregkoder med det, som angiver en pris på varen i systemet, men faktisk fortæller stregkoder meget mere om en vare end bare prisen. Sammensætningen af tallene på en stregkode er nemlig ikke en tilfældighed – de er nøje sammensat på baggrund af matematik, som faktisk er ret simpel.
Fagligt fokus
Dette forløb dykker ned i matematikken bag stregkoder og egenskaberne heraf. Ud fra tallene i stregkoden kan man bl.a. afkode, hvilket land varen er registreret i, samt et kontrolciffer, hvor man gennem en lille beregning kan tjekke, om stregkoden er ”rigtig”, eller om stregkodelæseren kan læse den. Forløbet har også et element af geografi, da eleverne gennem afkodning af stregkoden skal afgøre, hvilket land varen er registreret i. Heraf kommer der fokus på klimabelastning gennem transport af disse varer til Danmark, og hvordan man kan mindske denne belastning. Derudover kommer eleverne også til at skulle lave deres egen madpakke med fokus på klimabelastning og ernæringsværdi.
Besøget
Når vi kommer på besøg på jeres skole, bliver du mødt af to formidlere, som vil være sammen med din klasse igennem hele forløbet. Forløbet varer 2,5 time (inkl. pauser) og starter med en introduktion af os selv og selve emnet om stregkoder. Undervisningen er praksisorienteret, hvor eleverne i grupper skal løse nogle problemstillinger vedrørende stregkoder og transport af varer, hvor der undervejs efter hver løst opgave opsamles og deles viden i plenum. Forløbet afsluttes med en overordnet opsamling og afrunding.