Uld og plantefarvning
Emnet kan strække sig over én eller to skoledage; i nedenstående arbejdes med to dage, men emnet kan også klares på én dag.
Vi starter i den gamle skolestue med et oplæg om fåret – ’Dyret, der har alt’ – og om uld og tøj.
Efter at have været rundt på museet, hvor vi bl.a. har mærket på vores får, får klassen introduktion til dagens arbejde, og vi går i gang med aktiviteterne i grupper. Der bliver samlet planter til plantefarvningen og nogle elever klargør ulden. Efter farvningsprocessen er startet, går vi i gang med at lære at karte og spinde. Dagen sluttes med at se på, hvor langt farvningen er fremskredet.
Dagen efter starter vi med at færdiggøre plantefavningen: garnet skal renses, vaskes og tørres. Der fortsættes derefter med at karte og spinde, og eleverne laver eventuelt deres egne håndtene.
Dagene afsluttes med at vurdere resultatet, samt en samtale om tøj dengang og nu, samt om generelle ændrede livsvilkår, om udviklingen i resurseforbrug og forholdet mellem arbejdstid og fritid, klima m.m. Pauser puttes ind, hvor det passer i programmet. Emnet kan bl.a. bruges i historieundervisningen, som en del af klassens undervisning i håndværk og design, eller i et tema om fx livsvilkår før og nu.
