Vi ser på fugle
En kikkert er et nødvendigt redskab, hvis man vil lære fuglene at kende. Men det er ofte svært for mindre børn at benytte en kikkert, hvis de aldrig har prøvet det før. Derfor starter læringsaktiviteten med, at naturvejlederen hjælper eleverne med at indstille og justere kikkerten. Derefter går de i gang med deres første kikkertøvelse. De sættes til at kigge efter ophængte billeder og genstande i træerne, og med hjælp fra registreringsark skal de iagttage og beskrive, hvad de ser i kikkerten. Når eleverne har fået tjek på at fokusere i en kikkert, så er det tid til, at de skal sendes af sted på en fuglesafari!
Men først snakker vi om de danske fugle, som eleverne kender til, og hvor de ser dem i det bornholmske landskab. Sammen sætter vi de særlige kendetegn, størrelser og flyvemåder på fuglene samt farver på næb, ben og kløer.
Før undervisningsoplægget på NaturBornholm er det en god idé, at I har snakket om fugle. Brug de udstoppede fugle, I har på skolen. I kan låne grej til ”Bornholmske fugle”. Husk at booke dette aktivitet.
Efter forløbet med naturvejlederen kan I arbejde videre på egen hånd i området. I kan også benytte Naturværkstedet som en afslutning på forløbet. Husk at booke Naturværkstedet på forhånd.
I er altid velkomne til at benytte NaturBornholms udstillinger, som har åbent fra 1. april til og med 31. oktober.
”Se på fugle” lægger op til at arbejde videre med at iagttage dyr. Timer til den understøttende undervisning kan benyttes til læringsaktiviteten på NaturBornholm.
Praktisk information:
Hvornår: Bedst fra april til oktober
NaturBornholm har 10 kikkerter til rådighed. Hvis eleverne selv har kikkert hjemme – så opfordr dem til at tage den med.
Tag gerne logbøger, tegnematerialer og tablets eller mobiltelefoner med til at tage fotos med, som kan bruges til arbejdet efter besøget.
Baggrundsmaterialer:
- Skoven-i-skolen.dk: Skovens fugle og folk
- Skoven-i-skolen.dk: Fuglekikkert og fuglebog
- Skoven-i-skolen.dk: Fortæl et dyr
- Tæt på naturen. Fugle. Terry Jennings, Globe 2010
- Naturguide. Se på fugle. David Burnie, Globe 2007
- Fugleguide. Tommy Dybbro, Politiken 1995
- Fugle i farver. Tommy Dybbro, Politiken 2006
- 256 danske fugle. Tommy Dybbro, Politiken 2000
- Fugle fra skov, krat og have. Henning Anthon, Politiken 1994
Arbejdsark:
