MuseumsUndervisningsUddannelsen (MUU)
Formålet med MuseumsUndervisningsUddannelsen (MUU´en) er at bidrage til at øge kvaliteten af museumsundervisning ved at styrke kompetencer hos museernes undervisningsansvarlige.
Uddannelsen giver praktisk og teoretisk indsigt i læring i eksterne læringsmiljøer, og den giver praksisnære redskaber og inspiration til at udvikle undervisning af høj kvalitet.
Uddannelsen består af fire moduler af to dages varighed og udbydes ca. hvert andet år af ODM.
Kursusledere og oplægsholdere er erfarne museumsundervisere og fagfolk fra museumsbranchen og fra skoleverdenen.
Arbejdsformer på MUU'en
MUU´en tilbyder et fagligt ambitiøst program, som veksler mellem oplæg, diskussioner, gruppearbejde og individuelle refleksioner samt afprøvning af museumsundervisning i praksis.
Det er en forudsætning for deltagelse at kursister har mindst to års erfaring med undervisning i eksterne læringsmiljøer, samt at de har en aktuel praksiserfaring at sætte i spil i de mange faglige diskussioner på modulerne.
En stor styrke ved uddannelsen er at den giver mulighed for at diskutere og udveksle erfaringer med andre undervisningsansvarlige på forskelligartede museer og andre eksterne læringsmiljøer. Bl.a. arbejder kursisterne i netværksgrupper og mødes mellem modulerne, hvor de samarbejder om problemstillinger fra undervisningen.
Udbytte
I løbet af MUU´en arbejder kursisterne med at formulere en pædagogisk profil til deres kulturinstitutioner. Profilen er et centralt redskab i kommunikation og markedsføring af undervisningstilbud, ligesom den er værdifuld kulturinstitutionernes interne samarbejde om læringssyn og undervisningspraksis. Gennem hele kursusforløbet arbejder kursisterne desuden med en case i form at et undervisningstilbud. I undervisningen og sammen med netværksgruppen udvikles og kvalificeres casen løbende.
MUU´en vægter desuden følgende udbytte hos kursisterne:
- Fortrolighed med modeller og værktøjer til at kunne udvikle, tilrettelægge, drive og evaluere undervisningsaktiviteter i eksterne læringsmiljøer.
- Viden om målgrupper og deres forudsætninger for at deltage aktivt undervisningen på museer og andre eksterne læringsmiljøer.
- Viden om skolers praktiske hverdag
- Viden om børn og unge som målgruppe
- Redskaber til at reflektere over og opkvalificere egen og andres praksis.
- Indsigt i problemstillinger og løsningsforslag ift. at udvikle og konsolidere undervisningspraksis på museer og øvrige eksterne læringsmiljøer.
- Samarbejder og partnerskaber med skoler, kommunale og nationale aktører – museumsbesøg.