Bank og Sparekassemuseet

Bank og Sparekassemuseet

Vores sted

Bank og Sparekassemuseet er et privat virksomhedsmuseum, der ligger i Heerings Gaard på Christianshavn. Gården er bygget i 1785. Fra 1838 til slutningen af 1980´erne blev der i fem generationer brygget den verdenskendte kirsebærlikør Cherry Heering. I kælderen står de store vintønder og der vises film fra produktionen i 1920´erne. 

I museets faste udstilling "Penge - dine, mine og vores" samt en fotoudstilling kan skoleelever både komme tættere på fortidens banker og sparekasser med kontant udbetaling ved skranken og på nutidens filial med mobilbank og online betaling. De kan blandt andet opleve en fuldt udrustet bankfilial fra omkring 1900 og følge udviklingen frem til hæveautomaten og siden bankfilialen i lommen på vores smartphones.

Museets særudstilling "Vokser der penge på træerne?" som vises fra den 13. september 2020 er en samtaleudstilling særligt for de 10-14 årige og deres familier. Udstillingen handler om hvad penge er og hvorfor de findes, hvordan du får penge og hvordan du får et ok og sundt forhold til penge. I udstillingen vises også en alternativ global valuta kaldet "artmoney" med 120 kunstneres bidrag.

Hvad kendetegner undervisningen hos os?

Museet tilbyder skoleklasser besøg på egen hånd efter aftale. Museets frivillige giver korte introduktioner og vejleder i brug af museets udstillinger. Teksterne i særudstillingen "Vokser der penge på træerne?* er skrevet til børn i alderen 10 år og opefter. De indeholder spørgsmål, som elever og lærere kan reflektere over i fællesskab. Eleverne kan tage turen på udstillingens opsparingsrute og få vejledning af en lille pengegud i at få et sundt og ok forhold til penge. I temauger som fx Pengeugen i uge 11 tilbyder museet særlige læringsforløb med en underviser.

Hvad kan børn og unge lære hos os?

Børn og unge kan få konkrete redskaber til et godt liv med penge. De kan få indblik i hvad banker i Danmark betyder både for dig og mig, hele samfundet, offentlige og private virksomheders hverdag. Hvordan de sikrer og kanaliserer penge mellem borgere, virksomheder og myndigheder. De kan komme tættere på arbejdet i en bank i det 19. og 20. århundrede både som direktør, ansat og hvad det har betydet for kunderne. Privatøkonomi gennem livets forskellige faser med lønkonto, opsparing, lån og udgifter er et vilkår for os alle – også børn og unge som fremtidens kunder. 

Bank- og Sparekassemuseet i Heerings Gaard på Christianshavn
Bank- og Sparekassemuseet ligger i den fredede bygning Heerings Gaard, der ligger ud til Christianshavns Kanal.
Foto

Kirsten Egholk

©

Bank- og Sparekassemuseet

Fakta

Bestilling & Kontakt

Bestilling:

Kontakt:

Vibeke Bæk Madsen, daglig leder
60 80 20 22 (kun onsdag kl. 10-17)
Yderligere information:

Tlf. 60 80 20 22 (kun onsdag kl. 10-17).

Museet har åbent onsdag 10-17 (og søndag 10-16).

Skoleklasser skal bestille tid på forhånd.