Om nyheden

Type
Nyhed
Udgivet
Copied!

Drama på teatret

At rykke dramaundervisningen ud af skolen og ind i teatret giver de unge motivation og bevidsthed om teatergenren. Det viser Teater ZeBUs første erfaringer med et nyt valgfag, der udbydes igen til efteråret.
Type
Nyhed
Udgivet
Copied!

Ni gange i løbet af foråret har 19 elever fra Christianshavns Skole taget turen til Teater ZeBU på Amager for at tilbringe eftermiddagen eller aftenen med dramaundervisning.

Dramavalgfaget for 7.-8. klasse på Christianshavns Skole er resultatet af et samarbejde mellem Teater ZeBU, Københavns Kommunes Ungdomsskole og skolen, og børne- og ungdomsteatret har tilrettelagt faget, for at højne niveauet og seriøsiteten i teatrets skoleundervisning.

”De engangsworkshops på to timer, som vi også tilbyder, er kort tid til at opbygge en god læreproces. Et længerevarende samarbejde som et teatervalgfag er spændende og udfordrende for eleverne, da de flere gange kommer ud i et eksternt læringsmiljø. Det vil vi gerne fastholde og udbygge, så eleverne føler, de har været på et professionelt børne-ungdomsteater. Og tilbagemeldingen fra skolen er, at seriøsiteten er betydelig højnet fra elevernes side, fordi undervisningen netop har foregået i professionelle teateromgivelser,” siger Anne Burup Nymark, der er teaterpædagogisk projektleder på Teater ZeBU.

Bevidsthed om teatret

Målet for det eksperimenterende børne- og ungdomsteater var også at give eleverne en bevidsthed om teatret og en forståelse for, at der er mere end den klassiske form for teater. Derfor skulle eleverne, som afslutning på valgfaget, opføre performanceteater uden for teatret, hvor de fortolkede begrebet ”mørke” på forskellige måder i forbindelse med teatrets forestilling ”Mørkeræd”.

Og det ser ud til, at de mål er lykkes, i hvert fald for de tre 8. klasse elever, Skoletjenesten taler med efter deres sidste undervisningsgang i teatret.

”Det var meget mere skørt, end jeg havde troet. Det var mere fint og ikke sådan noget, hvor man skulle lære replikker,” siger Celine Nørgaard fra 8. C, der også er begyndt selv at gå i teatret. 

”Før tænkte jeg, at det bare var noget man så ligesom film. Nu føler jeg, det er mere ægte. Det er mennesker, der står over for en.”

Caroline Hoeck fra 8. B er enig:

”Jeg har fået et indblik i teater. Jeg har aldrig været den store teatertype, men nu har jeg lyst til at gå i teatret. Der er en hyggelig stemning over det.”

Elever foran Teater ZeBU
Elever fra 7. og 8. klasse på Christianshavns Skole fortolkede begrebet mørke i performanceteater i forbindelse med ZeBUs forestilling ”Mørkeræd”.

Mere levende på teatret

Arbejdet med improvisationsteater har også skubbet deres grænser og rystet dem sammen med elever fra andre af skolens klasser. Og at valgfaget foregik på teatret i stedet for på skolen har gjort en stor forskel, fortæller de tre elever samstemmende.

”Der er ikke kedelige grå betonklasselokaler. Det er mere levende her, og alle er 100 procent på. Det gør det sjovere for alle,” siger Caroline Hoeck.

Rosalina Clausen fra 8. B er enig.

”Du bevæger dig meget mere. Der er ikke et bord, du kan sidde ved. Det er dejligt. Der er ikke noget skoleagtigt.”

”Det er også dejligt med turen herhen, hvor man får frisk luft og improteater udenfor og i forskellige lokaler. Det er blandet i forhold til at sidde i klassen,” uddyber Celine Nørgaard.

Valgfag og repertoire tænkes sammen

Valgfaget bliver udbudt igen til efteråret, men denne gang har alle Københavns skoler mulighed for at vælge det, og faget udvides til at omfatte 7.-9. klasse. Samtidig skal det opgraderes til 60 timer i stedet for 22,5, som det netop afsluttede pilotvalgfag, og Anne Burup Nymark arbejder på, at det kan tænkes mere ind i teatrets repertoire.

”Det kunne være optimalt, hvis eleverne kunne følge en teaterproces på ZeBU. Vi har i denne sæson et ensemble, der arbejder med interaktivt og publikumsinvolverende teater uden manuskript. Ensemblet er vant til at arbejde med unge, så vi planlægger at smelte valgfaget sammen med ungdomsforestillingen ”VOKSEN”, som er en del af ZeBUs efterårsrepertoire,” siger projektlederen, der også drømmer om at bruge teatersal og sceneteknik mere i undervisningen.

Hun råder alle teatre til at kaste sig ud i samme projekt:

”Hvis man går ind i det, kommer det til at ske, også selvom skoleskemaet måske ikke lige matcher teatrets kalender. ”

De tre 8.-klasseelever råder også andre elever til at vælge valgfaget til efteråret:

”Det er et fedt hold. Hvis nogen har sceneskræk kan de overvinde det. Der er et godt sammenhold, og man kan overskride grænser,” siger Celine Nørgaard.

Valgfag på teatret

Teater Zebu udbyder i efteråret valgfaget Drama for 7.-9. klasser via Københavns Kommunes Ungdomsskole. Læs om faget i valgfagskataloget på side 20 og kontakt Københavns Kommunes åben skole-koordinator Dennis Shik Christensen på mail Y25U@buf.kk.dk for mere information.

Kontakt

Siska Rohr Harrebye Skoletjenesten

Siska Rohr Harrebye

Kommunikationschef
Tlf
24 90 13 68
Se profil

Måske er du også interesseret i