Bison ændrer naturen - tur i bisonskoven
Den europæiske bison spiller en vigtig rolle i naturen som ”naturentreprenør”, fordi de store dyr plejer naturen ved at skabe mere lysåben og dynamisk skov. Bisonen er Europas største landlevende planteæder og har helt sikkert i forhistorisk tid også levet på Bornholm. Visenten, som den europæiske bison kaldes, blev omkring 1. verdenskrig næsten total udryddet, og med få individer tilbage og en fredning af dyrene har man formået at hæve bestandsstørrelsen, så den i dag består af en levedygtig bestand. 7 bisoner blev i 2012 indført til Bornholm.
Vi går i sporet af bisonflokken, men der er ingen bisongaranti. På turen gennem skoven med naturvejlederen registrerer eleverne tydelige spor efter flokkens aktiviteter. Vi snakker om naturlige og menneskeskabte ændringer i økosystemer og deres betydning for den biologiske mangfoldighed.
Eleverne bliver bedt om at komme med nogle bud på, hvordan skoven vil se ud i år 2050, med og uden bison. Eleverne opfordres til at perspektivere til andre steder i Danmark, hvor man udsætter dyr, og hvad det betyder for naturen.
Eleverne får til opgave at sammenligne biodiversiteten på forskellige steder i skoven. Eleverne kan også indsamle jord- og bisonlorteprøver til senere.
Før turen kan man bruge baggrundsmaterialer og snakke om den europæiske bison, Bison Bornholm og biodiversitet.
Efter turen kan I hjemme på skolen arbejde videre på egen hånd med områdets biodiversitet med udgangspunkt i de prøver, der er taget. Det er også en god idé at udarbejde etiske dilemmaer, så eleverne kan diskutere for og imod udsætning af nye vilde arter i Danmark.
Praktisk information:
Hvornår: Hele året
Husk logbøger og blyanter. Tag gerne billeder med iPad eller mobiltelefoner under turen, der kan benyttes hjemme på skolen.
Husk varmt tøj og solidt fodtøj. Vi mødes ved P-plads Prinsgemalens Vej, Christian den X´s Vej, 3720 Aakirkeby.
Baggrundsmaterialer:
- Info om den europæiske bison: Bison Bornholm
- Mere info om den europæiske bison: NaturBornholm
- Naturvejlederforeningen: Biodiversitet
Arbejdsark:
