Bornholms Museum

Dagligdagen

Før i tiden tog ting tid. Uden elektriske eller digitale hjælpemidler var der mere arbejde hjemme. Det tog tid at gøre rent, lave mad og købe ind.

Vi ser, hører og snakker om hverdagslivet før i tiden gennem besøg i de små rum fra 2. Verdenskrig og købmandsbutikken. Vi skal snakke om, hvorledes man arbejdede i hjemmet med daglige gøremål, hvad man spiste m.m. I Købmandsbutikken skal vi købe ind og finde varer, vi ikke kender i dag, men måske også nogle, vi stadig har i dag. Hvordan skal vi betale? På regning eller?
Oplægget sigter på at få perspektiv på elevernes og deres families hverdag. Kan bruges i forbindelse med diverse bøger/historier med udgangspunkt i hverdagslivet.
Undervisningsoplægget kan kombineres med et besøg i legetøjsudstillingen/skolestuen. Det kan være i umiddelbar forlængelse eller som et selvstændigt besøg. I legetøjsudstillingen snakker vi om leg og legetøj før i tiden. Lad eleverne vælge noget nutidigt legetøj, tag det med, så sammenligner vi det med datidens legetøj. Vi ser på ligheder og forskelle, og hvorfor det er sådan. Ang. skolestue, se undervisningsoplægget "Den sorte skole”.
Kan også kombineres med et besøg i Erichsens Gård eller på Melstedgård (dog ikke i vinterhalvåret).

Praktisk information:
Vi opfordrer til, at pigerne har flettet eller sat håret i rottehaler el. lign., og at drengene har redt/kæmmet hår. Efter lyst/tid kan påklædning også tilpasses besøget.
Lad eleverne spørge ældre familiemedlemmer om deres dagligdag, da de var børn. Sammenlign børnenes hverdag et givent tidspunkt i historien. Brug ting til sammenligning og forståelse af ligheder og forskelle.
Brug skolekøkkenet til at lave ældre madretter, og lad eleverne selv vaske op i hånden.
Lav en byvandring med en, der har boet i byen, f.eks. i 1950'erne.

Baggrundsmaterialer:
Se uddrag fra "Matador" eller en af de gamle ”Far til fire"-film.
Kig i Hansigne Hansens kogebog fra 2. Verdenskrig.

 

Vil du vide mere om Skoletjenesten Bornholm?

www.skoletjenesten.dk/Bornholm Skoletjenesten

Skal du på lejrskole på Bornholm?

Find undervisningsaktiviteter, inspiration, rejseinformationer, overnatningssteder og andre praktiske oplysninger

www.lejrskole.bornholm.info

Bornholm Museum

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1 time
Pris:
Gratis
Yderligere priser:
Gratis for bornholmske skoler
Max deltagere:
30 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
0., 1., 2., 3.
Kompetenceområde:
Dansk - Fortolkning
Fag:
Dansk
Læringsmål:
Eleverne vil gennem undervisningsoplægget opleve og indleve sig i en tidsperiode. De er med til at undersøge og fortolke. De bliver også sat til at vurdere og perspektivere.