Evolution
Undervisningsoplægget starter med en forklaring om evolutionære mekanismer. Derefter får eleverne nogle fjer med fem forskellige egenskaber, der repræsenterer forskellige udviklingstrin fra simple fjer til fjer med gode flyveegenskaber. I grupper skal eleverne finde ud af, hvilke egenskaber de forskellige fjer har, og i hvilken rækkefølge egenskaberne er udviklet. Naturvejlederen understøtter processen og evaluerer til sidst. I udstillingen ”De danske dinosaurer”, som har åbent fra 1. april til 31, findes de fjerede dinosaurer og de udstoppede fugle. Det er også oplagt at se på andre dyr, og beskrive hvordan de har tilpasset sig, og hvordan udviklingen kan have foregået i små trin.
Efter undervisningsoplægget med naturvejlederen kan I blive i Naturværkstedet og på egen hånd arbejde videre. Eleverne kan for eksempel vælge at bruge arbejdsarket ”Med en forsker på arbejde” til at følge detektivarbejdet fra fund af knogler til viden om fortidens dyr, planter, klima og landskab. Husk derfor at booke Naturværkstedet på forhånd.
Praktisk information
Hvornår: Hele året
Tag gerne billeder med tablets eller mobiltelefoner under forløbet, der kan bruges til arbejdet hjemme på skolen.
Baggrundsmaterialer:
- Bent E.K. Lindow: Fra dinosaur til fugl
- Livets opståen og udvikling. Poul Hansen. Natur og Museum, 42. årg. nr. 4, 2003.
- Uintelligent design. Jan Gruwier Larsen. Natur og Museum, 48. årg. nr. 3, 2009.
- Hvis I vil arbejde videre med menneskets udvikling, er der udviklet et spændende undervisningsmateriale på Statens Naturhistoriske Museum i København. Gå ind på www.snm.dk og søg under materialer til gymnasiet og find ”Menneskedyret”. Menneskedyret er et online undervisningsredskab. Eleverne vil gennem praktiske øvelser bruge autentiske videnskabelige metoder til at lære om evolutionære koncepter som speciering, slægtstræ, fossiler og datering af fossiler. Menneskedyret kan også bruges til undervisning i fysiologi, genetik og molekylærbiologi
Arbejdsark til forløbet:
