Forbrydelse og straf
Med udgangspunkt i beretningen om Thomas Bisp, der gav sin kone rottegift og efterfølgende blev henrettet i Hjørring Bjerge i 1822 lærer vi om fortidens retssystem. Eleverne skal - ved hjælp af kildemateriale - fortælle historien om Thomas Bisp. Klassen deles op i mindre grupper, der skal fortælle historien fra forskellige synsvinkler. Herved lærer vi, at historie ikke er en fastlagt størrelse, men at den samme historie kan fortælles på mange måder alt afhængig af synsvinkel og kildemateriale.
Herefter vandrer vi op til det gamle rettersted i Bjergene. Turen er den samme som Thomas' sidste rejse, fra dommen blev udmålt på byens torv til han blev halshugget på retterstedet. På vores vej blever I - gennem historien om Thomas Bisp - konfronteret med generelle spørgsmål om straf og skyld.

og stærke institutioner
Vi afslutter i museets nye udstilling Forbrydelsens ansigt, der har sit hovedfokus på historien om Thomas Bisp. Læs mere om udstillingen her: Forbrydelsens Ansigt – Vendsyssel Historiske Museum (vhm.dk)
Hvis ikke I har tre sammenhængende timer til rådighed, kan tilbuddet deles op i to moduler, hvor første del laves hjemme på klassen, hvor I får besøg af Lone.
Supplerende undervisningsmateriale og kilder til emnet forbrydelse og straf kan findes på historielab.
