Karen Blixen Museum

Fortællekunsten for grundskolen

I disse læringsforløb undersøger vi Karen Blixens fortælleevne, som gik på tværs af flere genrer. Uanset om hun kreerede blomsterdekorationer, opførte teater som barn, malede portrætter eller skrev store litterære værker, så var fortællingen altid i fokus.

Vælg imellem enten Karen Blixen og malerkunsten, et skrivekursus i essays eller fokus på en af Karen Blixens udvalgte fortællinger (se nederst).

Karen Blixen og malerkunsten

Karen Blixen er først og fremmest kendt som forfatter, men som ung var det hendes store drøm at blive kunstmaler.

”(…) kunsten har i alle sine skikkelser betydet uendelig meget for mig. Og jeg tror, at malekunsten på mit eget sind har virket mest direkte inspirerende.”

Her henviser Karen Blixen til malerkunstens betydning for hendes forfatterskab. Det er netop denne omtalte gensidige relation imellem forskellige kunstarter, der er omdrejningspunktet for dette læringsforløb.

Ved at se nærmere på Karen Blixens tegninger og malerier vil vi undersøge, hvordan farver og symbolik er med til at fortælle en historie. Vi sammenholder citater fra forfatterskabet med billedkunstens elementer for at blive klogere på den kunst, der hedder historiefortælling. 

Eller...

Skrivekursus i essays

Karen Blixens essays var i deres oprindelige form foredrag, avisartikler, interviews eller radiotale. De bliver til i perioden 1938-1959.

“I foråret 1939 fik jeg Tabea Brandts rejselegat, og håbede ved alles hjælp at kunne virkeliggøre en gammel drøm. Jeg ville rejse med pilgrimmene til Mekka sammen med Farah (…) Da krigen brød ud 1. september, blev bevidstheden om indespærring mig uudholdelig.” (Karen Blixen, Breve fra et land i krig, Samlede Essays)

Karen Blixen fortæller om sin rejse til Tyskland og hendes indtryk, lige før Danmark besættes af Tyskland den 9. april 1940. Med udgangspunkt i et af Karen Blixens essays ser vi på opbygningen af et essay. Vi taler om tid, emne, stemmer, diskussion, undren. Der arbejdes konkret med førskrivningsfasen.

Der kan vælges mellem følgende essays:

  • Et land i krig
  • Mit livs mottoer
  • Til fire kultegninger
  • Rungstedlund. En radiotale

Eller...

Udvalgte fortællinger

  • “Ringen”
  • “Det ubeskrevne Blad”
  • “Barua a Soldani”
Karen Blixen fortæller.

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1½ time
Pris:
775 kr.

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
5., 6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Billedkunst - Billedanalyse, Billedkunst - Billedkommunikation
Fag:
Billedkunst, Dansk, Elevernes alsidige udvikling
Læringsmål:
Vi arbejder med dialogbaseret undervisning, hvor eleverne opfordres til at sætte ord på deres læseoplevelse og forståelse.