Fra jord til bord: Æblet
Nogenlunde sådan lyder et ordsprog oversat fra engelsk. Men kan det virkeligt passe, at æbler er så sunde? I dette forløb arbejder eleverne med danskernes yndlingskernefrugt, hvor der skal bl.a. mostes æbler. Og har du i øvrigt tænkt på, hvordan et æble lyder?
Aktiviteter
Æblet har som frugt en særlig rolle i menneskets verden. Tænk bare på Iduns gyldne æbler i den nordiske mytologi, og Sir Isaac Newton, der fik et æble i hovedet og ”opfandt” tyngdekraften... I dette forløb skal vi dog ikke kaste med æbler. Til gengæld skal der arbejdes praktisk i de forskellige værksteder. Der er mulighed for at lave et smagsværkstedet, hvor eleverne arbejder med æblets smage - er der salt, surt, bitter, sødt og umami til stede i æblet? Hvad sker der, hvis vi skruer op for fx det salte eller søde? Eleverne skal også i hold henholdsvis skrælle æbler, hugge brænde og raspe æbler. Der skal nemlig fremstilles æblemost og evt. gammeldags æblekage, hvis I har æbler nok med. Som afslutning nyder vi most og evt. æblekage sammen og fordøjer dagens oplevelser.
Forberedelse
Husk at samle og medbringe æbler til dagen - 10 æbler pr. elev - gerne flere, hvis I også vil lave æblekage. Husk også at medbringe drikkeflaske pr. elev, så I kan få lidt æblemost med hjem, hvis der er mere tilbage.
Efterbehandling
I kan koble æbledagen på et forløb om fx planters frøspredning. I kan også prøve at arbejde videre med æblets smag i nye retter - find inspiration på fx smagforlivet.dk (link under "Undervisningsmateriale")
