Hjorths Fabrik

Industrialisering på Bornholm

Hjorths Fabrik danner rammen om et oplæg om industrialiseringen på Bornholm.
Gennem en tur rundt på Hjorths Fabrik perspektiverer vi fabrikkens grundlag, opstart og udvikling i forhold til industrialiseringen i Danmark og internationalt.

Hjorths Keramikfabrik står som en unik påmindelse om industrialiseringen på Bornholm i 1800-tallet og fremefter. Grundlaget var lokale råstoffer, lokal knowhow og evnen til at tilpasse sig skiftende moder og efterspørgsel.

Vi skal høre om Hjorths-familien, som gennem fire generationer drev Hjorths Fabrik, og om hvordan deres udsyn mod verden allerede i 1800-tallet satte Bornholmsk keramik på verdenskortet. Derudover skal vi tale om arbejdsforhold, arbejdsdrenge, og om hvordan produktionen foregik dengang, da fabriksarbejde var væsentligt anderledes end det er i dag.  Disse temaer bliver sat i sammenhæng og perspektiveret igennem en tur rundt i fabriksanlægget, hvor vi hører om lerets vej til færdigt produkt.

Drejestuen på Hjorths Fabrik
Drejestuen på Hjorths Fabrik, som i dag står stort set originalt.
©

Bornholms Museum

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1 time
Pris:
Gratis
Yderligere priser:
Gratis for Bornholmske skoler. 600 kr for lejerskoler.
Max deltagere:
30 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Arbejdskendskab - Virksomhed og arbejdsmarked, Historie - Kronologi og sammenhæng, Natur/teknologi - Perspektivering, Samfundsfag - Sociale og kulturelle forhold, Uddannelse og job - Arbejdsliv
Fag:
Arbejdskendskab, Billedkunst, Håndværk og design, Historie, Innovation og entreprenørskab, Natur/teknologi, Samfundsfag
Læringsmål:
håndværk og design