Halsnæs Åben Skole

Naturfaglige undervisningstilbud 2025/26

Tag din klasse med ud til spændende og lærerige oplevelser i naturen.

Her sættes oplevelser med og i naturen på skoleskemaet. Undervisningsforløbene er blevet til i kraft af et samarbejde mellem kommunens folkeskoler, Naturstyrelsen, DN Nordsjælland og kommunens naturvejleder. 

Glæd jer til: 
 

0. klasse: Kom med ud og fisk

Sted: Jeres nærmeste sø, bæk eller vandhul efter aftale med naturvejlederen. 

Hvilke dyr gemmer sig under overfladen i jeres nærmeste vandhul? Sammen går vi på opdagelse i søens fantastiske liv og finder overraskende og sjove dyr, der både lever i og ved vandhullet. Vi fisker med net og går i vandkanten med den ene klasse, mens den anden laver en anden aktivitet i nærheden. 

0.-1. klasse: Naturvidenskabsfestival – naturen ved skolen.

Vi undersøger naturen omkring skolen – hvilke arter gemmer skolens område på? Er der nogle gode levesteder for dyr og børn? 

2. klasse: Vandhulsdetektiver – livet under vandoverfladen

I skal besøge Ågabet – en fantastisk naturperle ved Arresø og kanalen. 

Der vil især være fokus på dyrene i vandet. Hvordan trækker de vejret? Hvad lever de af? Hvordan bevæger de sig? De usynlige dyr – hvem er de? Dagen slutter med fødekædelegen!

3. klasse: Besøg hos "Klap en fisk"

Undersøg livet i havnen, og nærstudér strandkrabbens biologi. Kan strandkrabben genskabe sine ben? Hvordan trækker den vejret? Har den virkelig to penisser? Hvad gør den, hvis der kommer en fjende? Har den mon en livret?

4. klasse: Fiskene i Arresø 

I samarbejde med Naturstyrelsen skal I prøve at fiske med ruse og bygge jeres egen fiskestang. Hvis vi fanger nogle fisk, skal de dissekeres og tilberedes over bål. På dagen skal I lære om kendetegnene for en fisk og se på forskellige ferskvandsarter. Vi taler om fødekæder og det historiske fiskeri på Arresø. 

4. klasse: BioBlitz – jagten på arterne

Feltbiolog for en dag – hvor mange insekter, fugle, planter, svampe og pattedyr kan vi finde? 
Vi bruger alt udstyret fra Bioblitz-traileren. Der skal rigtigt undersøges og nørdes i naturen. Vi skal være på Melby Overdrev en af Danmarks 15 naturperler! 

5. klasse: Naturplejepatruljen

Vi skal afprøve naturpleje i praksis – eleverne skal ud at forbedre biodiversiteten i et område. Der skal trækkes træer og invasive urter, der skal slås græs for at give sjældne urter luft og lys, der skal tyndes ud i de små træer, der skal veteraniseres m.m. 

5. klasse: Høstfest på Lerbjerggård i Melby

Alle klasser med skolehaveaktiviteter mødes på Lerbjergaard til nogle hyggelige timer. 
Hver klasse skal forberede to værksteder/aktiviteter/ konkurrencer/lege som alle kan prøve.  

5.-6. klasse: Naturfagsmaraton

En fest for fællesskab, sammenhold og gode idéer – et kreativt og innovativt undervisningsforløb. Eleverne arbejder med de naturfaglige opgaveoplæg i egen klasse og mødes til den fælles store maratondag, hvor arbejdet skal vises frem.

6. klasse: Bioblitz ved fjorden

På med waders og ud i fjorden – hvilken artsrigdom – hvilken biodiversitet? Eleverne tømmer ruser, fanger dyr i ålegræsset med rejehov, trækker strandvod m.m.

6. klasse: 24 timer ved Ågabet – en overnatningstur i naturen.

Overnatning i lavvu på liggeunderlag og sovepose. Vi laver vild mad over bål med fisk og urter fra naturen. Vi skal opleve nattens dyr og observere stjernehimlen. I skal løse teambuildings opgaver mm.  

6. - 7. klasse: Nørdehaver - to besøg på Lerbjergaard i Melby. 

Nørdehaverne bygger videre på erfaringer fra skolehaver. Nørdehaver er praktisk udendørs undervisning omhandlende landbrug, klima og natur: Vi skal tale om og lave forsøg med jordtyper, jordstruktur, vandindhold, kompost, fotosyntese, biodiversitet, kulstof og CO2.

Undersøgelse i mikroskop

8. klasse: Søens økologi – en formidlingstur med turbåden M/S Frederikke 

I skal foretages prøver af sigtedybde, vandkvalitet, og plankton mm. Der formidles bl.a. om skarven, bæveren, vandet i Arresø og historien om Arresø. Tilbage på ”laboratoriet” på Ågabet har I tid til opsamling og undersøgelser af prøverne. Vi kigger bl.a. efter algearter og zooplankton. 

Årets program er vedhæftet herunder. Her finder du alle detaljer.

Skoleelever undersøger livet i vandet
Skoleelever undersøger livet i vandet
Foto

Jim Karlstrøm Jensen

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Pris:
Gratis

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
0., 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8.
Kompetenceområde:
Biologi - Kommunikation, Biologi - Modellering, Biologi - Undersøgelse, Biologi - Perspektivering, Elevernes alsidige udvikling, Fysik/kemi - Kommunikation, Fysik/kemi - Modellering, Fysik/kemi - Undersøgelse, Fysik/kemi - Perspektivering, Geografi - Kommunikation, Geografi - Modellering, Geografi - Undersøgelse, Geografi - Perspektivering, Natur/teknologi - Kommunikation, Natur/teknologi - Modellering, Natur/teknologi - Undersøgelse, Natur/teknologi - Perspektivering
Fag:
Biologi, Elevernes alsidige udvikling, Fysik/kemi, Geografi, Natur/teknologi
Læringsmål:
Naturfag i rampelyset sætter naturfagene i spil.

Se alle tilbud fra: