Vi er røde, vi er hvide
Vi er røde, vi er hvide foregår på Skamlingsbanken. Her har man fejret det danske sprog, siden en kreds af sønderjyder købte området i 1843. Både i 1840’erne og i tiden efter 1864, hvor den tyske grænse lå lige syd for Kolding, var danskheden trængt, selvom der var mange, som følte sig danske i området. I 1840’erne var det danske sprog under pres, og efter 1864 måtte man ikke flage med det danske flag i Sønderjylland, der ikke længere var en del af Danmark.
Vi starter dagen med at undersøge, hvordan vi i dag kan se, Skamlingsbankens rolle og betydning for for kampen for den danske sag i Sønderjylland. På besøgscenteret undersøger og analyserer vi en række postkort fra perioden, som er farvelagte i modsætning til andre billeder fra samme periode. Et gennemgående tema er det danske flag, som i tiden efter 1864 blev brugt som en stille protest fra de dansksindede sønderjyder, der ikke måtte hejse Dannebrog i deres flagstænger. Den stille protest sås også i det berømte sønderjyske kaffebord, som eleverne i forløbet skal genskabe med nogle æstetiske benspænd.
Forløbet varer 2,5 time og starter som udgangspunkt kl. 9.
Læreren skal huske
→ At sørge for transport til Skamlingsbanken (søg evt. kommunens transportpulje https://hercules.kolding.dk/sko?item=1567498 )
→ At sætte eleverne sammen to og to til dagens opgaver
