Om arrangementet

Dato
Sted
Arbejdermuseet, Rømersgade 22, 1362 København
Type
Konferencer
Målgruppe
Konferencen er for alle
Pris
400 kr.
Copied!

Åben skole - sanselighed, materialitet og engagement

Hvad ved vi om det, der sker, når elever deltager i undervisning uden for skolen? Går på besøg i andre rum og mærker på andre verdener for at vende hjem - måske forandret? DPU og Skoletjenesten inviterer til konference om sanselighed og materialitet som pædagogisk-didaktisk potentiale i åben skole.  

Dato
Sted
Arbejdermuseet, Rømersgade 22, 1362 København
Type
Konferencer
Målgruppe
Konferencen er for alle
Pris
400 kr.
Copied!

Elever ligger med benene op ad i kunstudstilling

Foto: Jane Bendix © ARKEN

Igennem mange år har eksterne læringsmiljøer, skoler, kommuner og forskningsmiljøer m.fl. arbejdet med og udviklet åben skole. Vi står i dag med en omfattende viden om, hvordan mødet med steder og rum uden for skolen tilbyder eleverne æstetiske erfaringer, materielle oplevelser og særlige muligheder for at deltage i undervisningen. 

Åben skole er i bevægelse - og erfaringer fra både forskning og praksis bidrager til samtalen om, hvad undervisning båret af sanselighed og materialitet betyder for eleverne i nutidens skole.  

Med konferencen inviterer vi på besøg i den åbne skole med en mærkbar ankomst på Arbejdermuseet. Her danner Festsalen ramme om dagens program: 

Program
 

9:30
Mærkbar ankomst til Arbejdermuseet
med start ved porten på Rømersgade 

10:10
Optakt

10:15
Når fremtidens skole åbner sig for børn 
Ny viden om, hvordan børn og unge udvikler sig og lærer bedst, vil i en nær fremtid få os til at grine eller græde over skolen, som den var. Jeg tror, at skolen er bevaringsværdig, endda vigtig, men kun hvis vi tør tænke den helt forfra.  
V. Lasse Bak Sørensen, lærer og forfatter

10:30
Når stedet engagerer
Hvordan kan elever forbindes til verden, opleve en atmosfære af stemthed eller overvældes af nye måder at se på verden eller forstå sin egen rolle i verden på? Oplægget sætter fokus på, hvordan åben skole kan engagere elever og på hvordan steder, materialiteter og æstetiske undervisningstilgange kan bidrage til æstetisk resonans og `tærskelsfortryllelse´.  
V. Lars Emmerik Damgaard Knudsen, lektor, DPU (Æstetik & Didaktik) og Lise Sattrup, Ph.d., pædagogisk udviklingskonsulent, Skoletjenesten 

10:50
Mellemrum

10:55
Rummets atmosfære som didaktisk åbning 
Hvordan kan man forstå rummet som en materiel medunderviser, når skolen kommer på besøg i kirken, og kirkerummet fungerer som eksternt læringsrum for skolen? Oplægget sættet fokus på, hvordan rummets atmosfære bruges som didaktisk åbning i forskellige moderne kirkerum. Og på hvordan man kan tale om kirkerummets specifikke didaktik som en almen rumpraksis for æstetiske dannelsesprocesser mellem kunst og æstetisk - teori og praksis.
V. Mette Berndsen, kunsthistoriker og didaktiker, ph.d.-studerende, DPU

11:25
Mellemrum

11:30
Det historisk materielles betydning på kulturhistoriske museer set fra et elevperspektiv
Hvordan oplever elever det historisk materielle på kulturhistoriske museer, når disse fungerer som eksterne læringsrum for udskolingselever? Og hvordan kan sådanne oplevelser skabe mulighed for elevers historiebevidsthed? Med udgangspunkt i empiriske indblik i undervisning på Rosenborg Slot, Københavns Museum, Arbejdermuseet og Nationalmuseet undersøges materielle oplevelser og historiebevidsthed ud fra et elevperspektiv med henblik på at udvikle didaktiske perspektiver til undervisningspraksis på kulturhistoriske museer.   
V. Victoria Percy-Smith, lærer og materiel kulturdidaktiker, ph.d.-studerende, DPU  

12:00
Frokost i Festsalen

13:00
Antropocæn resonans - sanselig dannelse i en verden i forandring
Hvad sker der med os mennesker, når den fysiske og materielle verden, vi er en del af, ændrer sig? Hvordan kan vi forbinde os til andre måder at være i verden på? Gennem eksempler fra egen praksis med elever og studerende vil jeg introducere resonans og økologisk opmærksomhed som didaktiske omdrejningspunkter for sanselig dannelse i det antropocæne.  
V. Helene Illeris, professor, Universitetet i Agder  

13:45
Mellemrum

13:55
Fem pædagogiske bevægelser i rum  
V. Mette Berndsen, Helene Illeris, Lars Emmerik Damgaard Knudsen & Lise Sattrup, Ane Riis Svendsen & Galit Peleg og Victoria Percy-Smith 

14:50
Afslutning

15:00
Tak for i dag
Mulighed for efterfølgende samtaler, kaffe og kage

 

Download programmet i pdf her

Spørgsmål til program og tilmelding

Dorte Villadsen Skoletjenesten

Dorte Villadsen

Pædagogisk udviklingschef
Tlf
24 90 13 67
Se profil