Arbejdermuseet 2024

Årsberetning Skoletjenesten Arbejdermuseet 2024
Børn på arbejdermuseet

Ny udstilling – ny undervisning

2024 var præget af skelsættende forandringer. Museets mest populære udstilling, Familien Sørensen, blev nedtaget og den nye udstilling, Vi er arbejderne, åbnede. Forberedelser og udvikling af den nye basisudstilling har fyldt de sidste år, også udvikling af format for et nyt undervisningsforløb i den. I foråret 2024 kunne vi endelig invitere klasser ind og begynde at teste, afprøve og justere med elever og lærere. Med brugerinddragelse af mere end 200 elever har vi fået skabt Kampen for brødet – et stærkt undervisningstilbud, der tager afsæt i udstillingens tema om arbejdernes levevilkår og kampe for et bedre liv under og efter industrialiseringen. I undervisningen agerer eleverne journalister, der skal undersøge levevilkår og udfordringer og samle stof til at kunne skrive en reportage om det. Undervisningen er sanselig, undersøgende og aktiverende, og eleverne møder en fjern fortid, der giver nye perspektiver på rettigheder og vilkår – både i nutid og fremtid.

Kampen for brødet er blevet taget godt imod af målgruppen, elever i udskolingen og de gymnasiale uddannelser, der kommer i fagene historie, dansk og samfundsfag, ligesom museets egne undervisere.

Udskiftning, ansættelse og oplæring af undervisere fylder som alle år i det daglige, så vi sikrer at vores undervisning har den høje kvalitet, vi ønsker.

Arbejdermuseet x SOSU H

Et partnerskab med SOSU H om at udvikle relevant og vedkommende undervisning til elever på de social- og sundhedsfaglige uddannelser har sat et stort aftryk på året. Sammen har vi indkredset temaer, målgruppe og pædagogiske greb, som vi har testet både på SOSU-skoler og på museet. Resultatet er blevet til et nyt undervisningstilbud, der også foregår i den nye basisudstilling, Vi er arbejderne. Her bruger SOSU-eleverne deres spirende faglighed til at undersøge den fortid, de møder med arbejdsvilkår, børnedødelighed, hygiejne, arbejdskampe, alkoholkultur og nedslidning, der giver dem mulighed for at blive klogere på temaerne på tværs af tid. Undervisningen er tilpasset eleverne og afsluttes med en fælles kreativ aktivitet, hvor eleverne skaber en fane, der viser, hvad eleverne synes er vigtigt at kæmpe for i dag med udgangspunkt i deres kommende fag. Forløbet hedder Fattigdom, fællesskab og forandring og er skræddersyet til elever på grundforløb. Erfaringerne fra samskabelsesprocessen med SOSU H har vi delt på fyraftensarrangement, til lærerworkshops og i en online-guide til samskabelse af undervisning med erhvervsuddannelser.

Et behov for en normkritisk pædagogisk tænkning

Erfaringerne med undervisning i udstillingen Kvindeliv det seneste år har på mange måder styrket og videreudviklet vores demokratiske pædagogik. Det er undervejs i perioden blevet tydeligt, at undervisningen i udstillingen har kaldt på en opkvalificering af afdelingens kompetencer inden for undervisning i normative emner som køn, krop og seksualitet. Derfor har vi b.la. udviklet en podcast til lærerstuderende, lærere og undervisere i eksterne læringsmiljøer med besøg af Tekla Canger (underviser på KP og forsker i normkritisk pædagogik), der med udgangspunkt i vores undervisningserfaringer kommer med en række anbefalinger til, hvordan man i sin undervisning kan inkludere alle i et rum, der umiddelbart kan virke normativt og ekskluderende, uden at skabe en ny normativitet

Kontakt

Portræt af Ane Riss Svendsen

Ane Riis Svendsen

Undervisnings- og udviklingsansvarlig, Arbejdermuseet / Pædagogisk udviklingskonsulent i Skoletjenesten
Tlf
28923671
Se profil
Portræt af Galit Peleg

Galit Peleg

Undervisnings- og udviklingsansvarlig, Arbejdermuseet
Tlf
26 17 51 60
Se profil

Tidligere årsberetninger fra Arbejdermuseet

Er du interesseret i, at dykke ned i tal og data fra Skoletjenesten Arbejdermuseets tidligere årsberetninger?