Bison - en stor skovko
Eleverne møder plysdyret Wojtek – en lille bison fra Polen, som kom på besøg til Bornholm. De inviteres ind i bisonverdenen, hører om bisonflokken i Almindingen, og hvorfor de lever der. Måske har nogle af eleverne set flokken i skoven og kan supplere fortællingen med deres viden.
Senere bliver eleverne til bisoner, når de tager bisonhuer på. De skal nu hjælpe den nyankomne bison med at finde føde i den danske skov. Børnene vurderer selv, hvad en bison kan æde, men de kan få hjælp ved at spørge Wojtek, der fortæller om sin foretrukne føde. Børnene rører også ved ægte genstande som bisonknogler, horn og bisonskind. Naturvejlederen fortæller om dyrets robuste bygning og tilpasning til levested. Eleverne finder herefter bisonernes levested på et kort. Naturvejlederen fortæller om dyrenes rolle som en del af skovens natur. Til sidst går eleverne samlet ind i bisonudstillingen for at opleve, hvor stor en bison er.
Før forløbet er det en god idé, at eleverne har kendskab til forskellige dyregrupper, især pattedyr. Print arbejdsark og hav dem med når I kommer, hvis I vil bruge dem. I kan låne grej til ” Kan du slå bisoner og andre dyr i en kappestrid?”. Husk at booke dette aktivitet.
Efter forløbet med naturvejlederen kan I blive i Naturværkstedet og på egen hånd arbejde videre med f.eks. at spille terningspillet ”Levesteder der passer”. Husk at booke Naturværkstedet på forhånd.
Oplægget ” Bison – den store skovko” lægger op til at arbejde videre med at undersøge organismer og deres tilpasning til levested. Det er en god idé at tage på tur til bisonskoven for at gå på ”jagt” efter bisonflokken.
Praktisk information
Hvornår: hele året
Bisonudstillingen er åben hele året for denne læringsaktivitet – men tjek for en sikkerheds skyld før besøget, om udstillingen er under renovering.
Tag gerne billeder med tablets eller mobiltelefoner under forløbet, der kan bruges til det videre arbejde på skolen.
Baggrundsmaterialer
- Skoven-i-skolen: Med hår og tænder
- Info om den europæiske bison: Bison Bornholm
