Årsberetning 2024 MAPS – Museum of Art in Public Spaces (tidligere KØS museum for kunst i det offentlige rum)

Store linjer i skoletjenestearbejdet
Året 2024 har båret præg af udvikling af ny undervisning til museets største og længste udstilling hidtil, der åbner i marts 2025, hvor vi også åbner op for en stor grundforløbspakke med permanente forløb til alle klassetrin og gymnasier/HF.
På kanten til 2025 fik KØS nyt navn, MAPS – Museum of Art in Public Spaces, og ny visuel identitet, og i løbet af 2024 har vi arbejdet på en ny pædagogisk profil i forlængelse af museets nye visioner. Med nyt navn tager museet næste skridt i at ”skabe forbindelser mellem kunst og mennesker”, dvs. der vil komme flere kunstprojekter lokalt i Køge og i offentlige rum over hele landet. For at understøtte den vision har vi videreudviklet vores grund-metode til at facilitere undervisning i byrum med udgangspunkt i vores nuværende faste forløb på henholdsvis Refshaleøen og Hovedbanegården i København. På den måde er vi klar til at udvikle ny undervisning, når der løbende dukker kunst op uden for museet de næste år.
Ny grundforløbspakke og undervisningsmateriale til permanent hovedudstilling om kunst i offentlige rum
Fokus for arbejdet med den nye grundforløbspakke har dels været at koble undervisningsmetoder- og formater til et nytænkende, sanseligt og omsluttende udstillingsdesign, dels at finde faglige koblinger mellem kunst i offentlige rum-feltet og skolen. Til grundforløbspakken udvikles der et omfattende undervisningsmateriale, som vi også har arbejdet på i 2024. Materialet har en dobbeltfunktion. Det er en guide til at arbejde med kunst i offentlige rum på skolen i flere fag - både med og uden besøg på MAPS. Derfor har vi gennem research og samtaler med lærere påbegyndt en undersøgelse af, hvad der kendetegner et godt undervisningsmateriale.
Artikel om tre kunstpædagogiske orienteringer: At lære om, gennem og af kunst
Undervisningsansvarlig Sofie Andreassen har været med til at skrive en artikel, der tager udgangspunkt i tre cases fra egen praksis. Artiklen handler om, hvordan man kan undervise i kunst på forskellige måder. Ofte er der fokus på, at elever skal lære om en kunstner, en kunstnerisk periode eller udtryksform, men vores undervisning har i højere grad fokus på, at elever skal lære gennem kunstnerens metoder og af det, kunsten gør ved os, gør synligt, forstyrrer eller udfordrer. Fx når eleverne bliver opmærksomme på sociale normer og regler på Hovedbanegården gennem en performance-workshop, hvor de i fællesskab gør ting, der falder en anelse uden for den almindelige opførsel. Eller når eleverne undersøger et byrum i forandring, herunder ”gemte og glemte rum”, ved at fotografere Refshaleøen på samme måde som en kunstner fotograferede New York i 1970’erne.
Kontakt
Sofie Andreassen
Tidligere årsberetninger fra MAPS – Museum of Art in Public Spaces (tidligere KØS museum for kunst i det offentlige rum)
Er du interesseret i, at dykke ned i tal og data fra tidligere årsberetninger fra Skoletjenesten MAPS – Museum of Art in Public Spaces (tidligere KØS museum for kunst i det offentlige rum)