Om nyheden

Type
Nyhed
Udgivet
Copied!

Historiefaglig julekalender-konsulent: Interview med Helle Ingerslev Kristensen

Af
Skoletjenesten
Hvilken rolle spiller julen på et herregårdsmuseum? I dette interview fortæller Skoletjenestens regionale koordinator i Midtjylland og museumsinspektør på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, Helle Ingerslev Kristensen om sin opgave som historiefaglig konsulent på DR´s julekalendersatsning 2022.
Type
Nyhed
Udgivet
Copied!

I: Hvilke opgaver har du haft som historisk konsulent på Danmarks Radios julekalendersatsning 2022?

HIK: Mine vigtigste opgaver har været at komme med generel baggrundsviden og historiske input i hele produktionsprocessen, som holdet bag julekalenderen kunne finde inspiration i. Derudover hjalp jeg med at finde gode steder at optage, som passede til miljøet og perioden på Fyn. Jeg kom også med visuelle forlæg og eksempler på, hvordan folk gik klædt, hvad de spiste, og hvilke redskaber de brugte. Endelig sparrede jeg med skuespillerne om, hvordan herskab og tjenestefolk opførte sig over for hinanden i perioden.

I: Hvilken rolle har din og museets historiefaglighed spillet i den endelige julekalenderproduktion?

HIK: På nogle områder har historiefagligheden spillet en rolle i forhold til locations og det æstetiske udtryk i produktionen. Fx er julekalenderens Lindestrupgaard i virkeligheden herregården Erholm, som har en arkitektur, der er meget klassisk for midten af 1800-tallet. På andre områder har man digtet videre inden for den kulturhistoriske setting. Resultatet er blevet et stykke fiktion, men med inspiration fra livet på en herregård i sidste halvdel af 1800-tallet.

I: Hvordan arbejder I med jul på Gammel Estrup - både i udstilling og undervisning?

HIK: På Gammel Estrup lægger vi os virkeligt i selen for, at man som barn kan dufte, smage, røre og mærke den historiske jul. Vi har med særudstillingen ”Jul for herskab og tjenestefolk 1918” julepyntet hele herregården med duftende gran, strålende juletræer og historisk julepynt. I Herregårdskøkkenet laves der julemad og juleknas som for over 100 år siden, og for børn er der et historisk bageværksted.

I samarbejde med Museum Odense, Frilandsmuseet og DR Lær har vi udviklet en række undervisningsforløb med fokus på forskellige tematikker, som dels matcher handlingen i julekalenderen og dels følger udvalgte fokuspunkter på de tre museer. På Gammel Estrup bliver eleverne først ført rundt i de julepyntede sale og gemakker af en stuepige, der fortæller om juleforberedelser og fejring for herskab og tjenestefolk. Dernæst skal eleverne i grupper arbejde med en række opgaver i udstillingen, som udfolder den del af fortællingen i Julehjertets Hemmelighed, som relaterer sig til herregårdsliv. For os som museum er julekalenderen en unik mulighed for at skabe dialog om traditioner og vores fælles kulturarv på tværs af generationer – i stuerne derhjemme og i klasseværelset. 

Julekalender

Kontakt

Helle Ingerslev Kristensen

Helle Ingerslev Kristensen

Regional koordinator i Midtjylland, Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum
Tlf
24478803
Se profil

Måske er du også interesseret i