Museum Vestsjælland 2024
De store linjer
Arbejdet med at fastholde og udvikle partnerskaber med kommuner, grundskoler og de videregående uddannelser har fortsat fyldt meget i dette år. Særligt samarbejdet med kommunerne har været en vigtig del af årets aktiviteter. Igennem 2024 har vi alene haft syv kommunale samarbejder omkring KUMULT, som er kulturregionens kulturelle rygsæk med fokus på kreativitet.
Der har fortsat været fokus på kvalitetssikring og drift af Kulturbussen. Ligeledes er der også et stort arbejde forbundet med administration og koordinering. Skoletjenesten har også bidraget til udstillingsudvikling og modning af en række forskellige projekter.
Børneudstillingen MIG & MIN BY
Børneudstillingen MIG & MIN BY, som Skoletjenesten på Museum Vestsjælland er projektleder af, har igennem 2020-2024 været ude på 12 lokalmuseer i hele Danmark. I 2024 er udstillingen først åbnet på Slagelse Museum og siden på Ringsted Museum, begge museer er en del af Museum Vestsjælland. På alle 12 museer har der været en lokal udviklingsproces, hvor en lokal børnehave har været med til at kuratere og udlåne genstande til udstillingerne. Det gælder således også for Slagelse og Ringsted. I forbindelse med projektet er der blevet udviklet to videnprodukter, der henholdsvis beskriver samkurateringen og den radikale brugerinddragelse, som udstillingen er et resultat af. Det drejer sig om en casebeskrivelse og en podcast, som er blevet produceret i 2024.
Børneudstillingerne har givet mange nye besøgende til museerne, herunder også mange gæster, som ikke tidligere har besøgt museerne . På Slagelse Museum er antallet af børn, der har besøgt museet, steget med knap 500 %. Særligt i Slagelse kommune har vi med udstillingen forsøgt at bygge bro til lokalområdet og skabe en synergi med andre kulturelle tilbud. Der er bl.a. lavet et samarbejde med de lokale biblioteker, som har lavet arrangementer i børneudstillingen og har opsat et mikrobibliotek på museet med udlånsfunktion, mens bibliotekerne til gengæld har haft dele af udstillingen på besøg i lokalafdelingerne. Ligeledes har der været et samarbejde med Korsør Biograf og Skælskør Børnefugleskydningsforening, som børnene har kunnet lege med repræsentationer af i udstillingen og måske har fået lyst til at besøge eller tage del i efterfølgende.
Vores by – vores historie
I forbindelse med det kommunale samarbejde omkring KUMULT har vi i 2024 kørt tre nye forløb med et fælles tema, nemlig ”Vores by – vores historie”. Fælles for forløbene er, at de er blevet kørt i kommunernes 4. klasser og har koncentreret sig om byvåben. Sammen med eleverne har vi undersøgt historien bag deres lokale by- eller kommunevåben, og efterfølgende har eleverne udarbejdet nye byvåben, som afspejler et fællesskab, de er en del af i deres by.
Forløbet har fokus på symbolik, historiske spor, kreativitet og lokalt kulturelt medborgerskab. Vi er i en proces med at udvikle yderligere tre forløb til tre nye byer/kommuner, som skal udrulles i 2025, herunder i Odsherred. Kommunens våbenmærke viser Solvognen og havet, hvilket således bliver udgangspunktet for forløbet i Odsherred. I forbindelse med at Odsherred Museum blev flyttet fra Asnæs til Nykøbing i 2024, fik Skoletjenesten i den forbindelse mulighed for at indrette stedets nye formidlingsrum, så det understøtter et forløb om Solvognen og bronzealderens religion bedst muligt.
Kontakt
Marlene Reinholdt Kramm
Tidligere årsberetninger fra Museum Vestsjælland
Er du interesseret i, at dykke ned i tal og data fra Skoletjenesten Museum Vestsjællands tidligere årsberetninger?