Nationalmuseet 2024

Årsberetning Skoletjenesten Nationalmuseet 2024
Børn der lytter til musik

Årsberetninger fra Skoletjenestens partnerskaber 2024, Nationalmuseet

I 2023 flyttede partnerskabet mellem Nationalmuseet og Skoletjenesten fokus til udviklingsarbejdet i Prinsens Palæ, Nationalmuseet København. Forud for 2023 har samarbejdet været centreret omkring pædagogisk udvikling på Nationalmuseets afdeling Musikmuseet. Fra 2023 blev fokus nu at skabe et pædagogisk laboratorie, som indgik i Nationalmuseet. Omdrejningspunktet for det nye pædagogiske laboratorie er udviklingen af legende metoder i museets undervisning. Dette er et indsatsområde, som museet har arbejdet med i en årrække, og det pædagogiske laboratorie indgår derfor i et større projekt på museet omkring legende formidling. Partnerskabets UUA har derfor arbejdet med forsat at drive undervisningsafdelingen på Musikmuseet, at drifte undervisning i to af samlingerne i Prinsens Palæ samtidigt med at drive et nyt pædagogisk laboratorie i Prinsens Palæ. I forbindelse med etableringen af det nye pædagogiske laboratorie har det desuden været vigtigt at viderebringe nogle af de erfaringer og greb, som allerede var skabt i det pædagogiske laboratorie.

Udviklingsarbejdet i det pædagogiske laboratorie har i 2024 haft som mål at konkretisere nogle af de erfaringer, som er skabt i laboratoriets første arbejdsår (2023). Med udgangspunkt i de observationer og interviews, som blev foretaget i 2023 og begyndende synteser og modeller, har det været centralt at kommunikere og dele disse erfaringer både internt på museet samt eksternt inden for sektoren. Internt har det været vigtigt at indgå i dialog med det store forsknings- og formidlingsprojekt Moving Museums Through Play, som er etableret på Nationalmuseets koncernniveau, hvor UUA fremadrettet vil indgå som deltager i projektets vidensspor. Samtidigt var UUA bl.a. oplægsholder på Skoletjenestens temadag i Horsens i oktober 2024 med fokus på leg i det museale læringsrum, hvilket gav mulighed for at drøfte arbejdet med andre fagfæller. Sammen med kollegaer indgår UUA i et forskningsprojekt på DPU om udvikling af en kulturhistorisk museumsdidaktik med et materielt udgangspunkt. I efteråret 2024 har UUA desuden indgået i opbygningen af en stor undervisningssatsning i Prinsens Palæ med udgangspunkt i legende læring, som lanceres i starten af 2025.

I foråret 2024 havde det pædagogiske laboratorie på Nationalmuseet fokus på at afprøve konkrete greb, som kan bidrage til en ny praksis med fokus på det legende og kreative. I arbejdet var det ønsket at undersøge, hvordan museets genstande i deres materialitet og sanselighed kan sættes centralt i den pædagogiske praksis. Ønsket var videre at flytte praksis omkring museets genstande, hvor disse ofte anvendes som et afsæt for faktuelle udredninger, til at disse bliver undersøgt med udgangspunkt i deres sanselige egenart. Dette arbejde resulterede i redskabet Genstandsnøglen, som med udgangspunkt i elevernes egen nysgerrighed og interesser giver et bud på, hvordan museets genstande kan undersøges på en ny måde. Grebet er udviklet med inspiration fra det æstetiske felt, bl.a. VTS samt Project Zero. Genstandsnøglen blev testet på flere klasser, præsenteret for studerende på besøg på museet fra bl.a. Københavns Professionshøjskole (KP) samt præsenteret for kollegaer internt på museet. Redskabet vil blive taget med i det videre arbejde med fokus på at udvikle legende undervisning i Prinsens Palæ i 2025.

Kontakt

Ulla Hahn Ranmar_undervisningstilbud_skoletjenesten

Ulla Hahn Ranmar

Undervisnings- og udviklingsansvarlig
Musikmuseet
Tlf
41 20 62 71
Se profil

Tidligere årsberetninger fra Nationalmuseet

Er du interesseret i, at dykke ned i tal og data fra tidligere årsberetninger fra Nationalmuseet?