Statens Museum for Kunst 2024

Årsberetning Skoletjenesten Statens Museum for Kunst 2024
Børn på museet, der hører musik

Store linjer i skoletjenestearbejdet

2024 har været præget af større omorganiseringer på SMK og gentænkning af Formidlingsafdelingen, hvor Skoletjenesten er forankret. En ny afdeling er etableret, LAVA-afdelingen for læring og værtskab, og hele staben af undervisere i vores værksteder blev opsagt pr. 31.12.2024. Vi har ansat et nyt hold med fem færdiguddannede undervisere med en kunstnerisk baggrund i 20-timers stillinger samt ni nye studentermedarbejdere. Hele holdet bliver oplært i starten af 2025. Efteråret har derfor været præget af stor omskiftelighed og gentænkning af LAVA som ny afdeling.

I 2024 har Skoletjenesten på SMK haft en deltidsansat færdiguddannet underviser i 7 måneder, der har varetaget basisforløb og fordybelsesforløb under Åben Skole samt været ansvarlig for udvikling af nye undervisningsforløb målrettet SOSU-uddannelsen. Det har været afgørende for at kvalitetssikre forløb til målgrupper, som kræver en ekstra indsats, deriblandt også sprogskoler.

I arbejdet med museets særudstillinger som ramme for undervisning undersøgte vi i forårets store udstilling Alberto Giacometti – hvad øjet ser kunstnerens arbejde med menneskefiguren og hans optagethed af hvad det menneskelige øje ser og hvordan. Hvordan genkender vi et ansigt eller en krop? Hvor lidt skal der til? Hvordan opfatter vi en menneskefigurs størrelse i et rum? Efterårets udstilling Against All Odds – historiske kvinder og nye algoritmer har givet nye input til et af vores mest bookede undervisningsforløb, Det moderne gennembrud, ved at stille skarpt på Det moderne gennembruds kvindelige kunstnere og hvordan museers arkivpraksisser er medvirkende til at skrive kunstnere og fortællinger ind og ud af historien.

Samarbejde med SOSU H

Hvordan kan et samarbejde mellem et kunstmuseum og SOSU-uddannelsen undersøge et almenmenneskeligt begreb som omsorg, og hvordan kan det styrke SOSU-elevernes møde med borgeren? Det var udgangspunkt for et tæt samarbejde mellem SMK og SOSU H, hvor vi sammen dels skabte en intervention af salen Kroppen i kunsten i samlingen af dansk og nordisk kunst 1750-1900 (nyproducerede værktekster, lydfortællinger og undervisningsmaterialer samt scenografisk præsentation af projektet) og dels udviklede et nyt undervisningsforløb. Projektet havde som dobbelt formål at styrke undervisning på SOSU-uddannelsen og på museet. Med projektet er det lykkedes SMK at skabe et strategisk og tæt partnerskab med en brugergruppe, der er stærkt underrepræsenteret på museet (folk med kortere og mellemlange uddannelser/erhvervsuddannelser) og at skabe rum for at bruge kunsten meningsfuldt i en sektor, der er afgørende for vores samfundsstruktur. Det er lykkedes at skabe et refleksionsrum, der understøtter samtaler om omsorg eller savnet af den. Alle mennesker har erfaring med omsorg, på godt eller på ondt. Omsorg er et eksistentielt behov, en værdi, en gave, en service, og at få og give omsorg er tæt forbundet, men ikke altid ligetil. Sådan var det i slutningen af 1800-tallet, hvor de fleste af værkerne i salen er fra - og sådan er det i dag. Med udgangspunkt i kunsten har vi udforsket emner, der hænger sammen med omsorg – fx nærhed, afstand, håb, smerte, livsglæde, ro, ensomhed, kroppen, sygdom, døden, hjemmet og familien. Og vi kan se, at det virker gennem en markant stigning af besøgende grupper fra SOSU-uddannelsen. Sideløbende har vi også udviklet et undervisningsforløb målrettet SOSU og til brug på uddannelserne rundt i landet. Forløbet ligger på vores online læringsplatform SMK Connect og stiller skarpt på mødet med borgeren i et hjem; hvad er et hjem sanseligt og mentalt, og hvad betyder livshistorier i mødet mellem borger og SOSU et.?

SMK Connect – lancering

Arbejdet med klargøring af læringsplatformen SMK Connect, produktion af indhold, udbredelse af kendskab til platformen samt selve lanceringen har spillet en afgørende rolle i 2024. Vi har været optaget af at formidle det metodiske og pædagogiske fundament for platformen, bl.a. gennem lydspor (samtaler mellem eksterne forskere Lars Emmerik Knudsen og Kora Canger, museets UUA Nana Bernhardt samt pædagogisk udviklingskonsulent i Skoletjenesten Lise Sattrup), små film der i praksis demonstrerer fx en værksamtale, og praktisk-æstetiske øvelser. Platformen blev lanceret i august, og vi arbejder løbende på relationsopbygning/ambassadørskab, bl.a. gennem praksisworkshops og samarbejde med CFU og PLC på tværs af landet.

Kontakt

Nana Bernhardt Skoletjenesten

Nana Bernhardt

Undervisnings- og udviklingsansvarlig
Statens Museum for Kunst
Tlf
25 52 71 92
Se profil

Tidligere årsberetninger fra Statens Museum for Kunst

Er du interesseret i, at dykke ned i tal og data fra Skoletjenesten Statens Museum for Kunsts tidligere årsberetninger?