Vikingeskibsmuseet 2024

Årsberetning Skoletjenesten Vikingeskibsmuseet 2024
Børn klædt ud som vikinger i en båd

Årets gang i Skoletjenesten på Vikingeskibsmuseet

2024 har været kendetegnet ved særligt to hovedindsatser. For det første stod Skoletjenesten i spidsen for museets nye børneunivers, BørneBygden, der sammen med museets udstillinger og udeområder, skal danne rammerne for undervisning på museet. Dertil var en hovedindsats at få konsolideret den undersøgelsesbaserede undervisningstilgang i museets undervisningspraksis.

Skoletjenesten på Vikingeskibsmuseet har særlig travlt i forårs- og sommermånederne. Der er i denne periode mange besøgende, der benytter sig af undervisningsforløb til lands eller sejlads i museets nordiske både. 2024 har også være karakteriseret ved, at flere grupper af lærerstuderende har besøgt museet. Grupperne er kommet i forbindelse med museets deltagelse i KRÆS-samarbejdet (Københavns Professionshøjskole). Dertil har der været flere grupper af lærerstuderende fra læreruddannelsen på Professionshøjskolen Absalon i Roskilde. Omdrejningspunktet for mødet med museet har været museets pædagogiske profil med særlig vægt på den undersøgelsesbaserede metode. Af organisatoriske ændringer kan nævnes, at Vikingeskibsmuseet i september måned fik ny publikumschef, der således også skal være chef for Skoletjenestens team. Dertil blev museets UUA i september udpeget til at sidde i det ministerielle fagudvalg for historie i forbindelse med fornyelsen af folkeskolens fag. Arbejdet løber frem til 2027 under Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Hovedlinjerne i den pædagogiske udvikling på Vikingeskibsmuseet 

Der har været flere pædagogiske indsatser i 2024. Et pædagogisk fokus har været det fortsatte bidrag til at udvikle formidlingsuniverset i det nye Vikingeskibsmuseum. Et nyt kursusformat har ligeledes været under udvikling med fokus på ressourcebevidsthed og materialevalg. Kurset er målrettet faget håndværk og design og bliver færdigudviklet i 2025. Nedenfor vil særligt to pædagogiske udviklingsindsatser blive udfoldet yderligere.

BørneBygden – et nyt oplevelsesunivers for børn om mennesket i vikingetiden

I juni stod BørneBygden – museets nye undervisningsunivers – klar. Universet udfolder igennem temaerne barnet, familien, håndværkeren og den handlende en fortælling om de mennesker, der boede i Norden i vikingetiden. Således er der fokus på hverdagslivet, som det så ud for de fleste. Universet understøtter en undersøgelsesbaseret tilgang til at lære om vikingetiden. Der er entydigt fokus på taktilitet, sanselighed og kropslig udfoldelse i elevernes tilegnelse af viden. Rummet skal ligeledes bruges som afsæt for at blive klogere på, hvordan den undersøgende dimension i undervisningen yderligere kan udfolde sig, og hvordan eleverne kobler historien til deres egen samtid.

Den undersøgelsesbaserede metode – færdiggørelsen af to modeller 

I løbet af 2024 blev den undersøgelsesbaserede undervisning yderligere konsolideret i museets undervisningstilbud. Dertil blev de to undersøgelsesbaserede modeller færdiggjort. En der er målrettet andre eksterne læringsmiljøer samt en model, lærere kan bruge som inspiration i grundskolen Modellerne er blevet præsenteret og anvendt i præsentationer på bl.a. MuseumsUnderviserUddannelsen

Kontakt

Portræt af Kathrine Noes Sørensen

Kathrine Noes Sørensen

Undervisnings- og udviklingsansvarlig, Vikingeskibsmuseet
Tlf
46 30 02 54
Se profil

Tidligere årsberetninger fra Vikingeskibsmuseet

Er du interesseret i, at dykke ned i tal og data fra Skoletjenesten Vikingeskibsmuseets tidligere årsberetninger?