Teatret Masken

Petersuaq

”Petersuaq” ”Man skal aldrig lade sandheden stå i vejen for en god historie”
En børneteaterforestilling om eventyreren Peter Freuchen (1886-1957) for de 5-11 årige.
En co-produktion mellem Teatret Masken, NørregadeTeatret og Frk. Fracasos Kompagni.

Med ”Petersuaq” ønsker vi at sætte fokus på Peter Freuchen og hans virke. Gøre lokale borgere stolte af bysbarnet, der blev verdensmand og stifter til Eventyrernes klub. Hvem var han og hvilken forskel gjorde han egentlig for Grønland og menneskene omkring ham? Historien om Freuchen er fuld af håb og eventyr. Den handler om at bruge sin fantasi og se muligheder. Noget vi tror på, er vigtigt at formidle videre til nutidens børn, der vokser op i en verden, hvor krige og klimakatastrofer truer.

Guldborgsund Kommune og Lolland Kommune køber billetter til skolebørn i 0.-5. klassetrin, således får over 4.000 børn på Lolland-Falster viden om Peter Freuchen gennem en professionel scenekunstnerisk oplevelse.

Peter Freuchen, dansk polarforsker, forfatter og stifter af Eventyrernes klub, født 20.2.1886 i Nykøbing Falster, ejede Enehøje 1926-1940, død 2.9.1957 på en militær flyvebase i Alaska.

Hos købmand Freuchen i Nykøbing, er der et rend af unger. Peters far kan nemlig fortælle eventyr, som ingen anden, og Peters mor, som er skipperdatter fra Helsingør, deler historier fra ”de varme lande”. Hos Freuchens værdsætter man en god fortælling.

Selv drømmer Peter om en eventyrlig fremtid, hvor han som morfaren sejler på de 7 have, eller er Piratkonge på sin egen ø i Nakskov Fjord. Og da Peter som ung mand i 1906 drager på Grønlands-ekspedition, starter eventyret for alvor.

De mytiske historier om Peter Freuchens tid i Grønland er mange. Her bliver han venner med den berømte polarforsker Knud Rasmussen. Her møder han grønlænderne, som han betegner som verdens lykkeligste folk. Her oplever han den smukke dragende indlandsis, den isnende kulde og de ekstreme vejrforhold. Rejsen igennem Nordøstgrønland er med livet som indsats. Men Freuchen er en hård nyser, der overlever de mest vanvittige ting. Under en snestorm fanges han for eksempel alene under isen og må grave sig ud med en skovl formet af sin egen frosne lort. Og da hans fod er så medtaget af
forfrysninger, amputerer han tilmed selv et par tæer med hammer og mejsel. Ja man tror næsten, det er løgn! Men måske er det netop Freuchens evne til at fortælle historier og sans for at eventyrliggøre den barske virkelighed, der gang på gang redder ham fra døden.

Der vil blive udviklet undervisningsmateriale, der rummer en række refleksive, kreative og kropslige øvelser, som er tiltænkt til brug i undervisningen, efter du og dine elever har været i Teatret Masken og oplevet forestillingen Petersuaq. Materialet kan med fordel anvendes sammen med den udleverede brochure fyldt med forestillingsbilleder til at genopfriske forestillingen sammen med eleverne.
Forestillingen spænder over en bred aldersgruppe (0.-5. klasse). Derfor håber vi, du vil være med til selv at differentiere opgavernes sværhedsgrad i forhold til dine elever. Opgaverne kan både laves i forlængelse af eller uafhængige af hinanden.

Peter Freuchen med frue
Peter Freuchen med frue
©

Teatret Masken

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
50 min.
Pris:
40 kr.
Yderligere priser:
Gratis for skoler i Guldborgsund Kommune og Lolland Kommune
Max deltagere:
130 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
0., 1., 2., 3., 4., 5.
Kompetenceområde:
Dansk - Fortolkning, Dansk - Fremstilling, Dansk - Kommunikation, Dansk - Lytning, Dansk - Tale, Drama - Dramaanalyse, Drama - Dramaproduktion, Elevernes alsidige udvikling, Håndværk og design - Design, Kristendomskundskab - Livsfilosofi og etik, Modersmålsundervisning - Mundtlig kommunikation, Samfundsfag - Sociale og kulturelle forhold, Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab - Køn, krop og seksualitet, Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab - Sundhed og trivsel
Fag:
Billedkunst, Dansk, Drama, Elevernes alsidige udvikling, Geografi, Håndværk og design, Historie, Musik, Nordisk sprog, Sproglig udvikling, Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab
Læringsmål:
Dansk - Kommunikation
0. klasse: Eleven kan bidrage til fællesskabet og drage omsorg for sig selv og andre
1.-2. klasse: Eleven kan kommunikere med opmærksomhed på sprog og relationer i nære hverdagssituationer
3.-5. klasse: Eleven kan følge regler for kommunikation i overskuelige formelle og sociale situationer

Billedkunst
1.-2. klasse: Eleven kan samtale om egne og andres billeder
3.-5. klasse: Eleven kan vurdere billeders anvendelse inden for forskellige kultur- og fagområder

Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab
0.-3. klasse: Eleven kan samtale om mangfoldighed i forhold til krop og køn med udgangspunkt i eget liv
4.-6. klasse: Eleven kan analysere mangfoldighed i krop, køn og seksualitet