Rudersdal Museer - Vedbækfundene

Tag børnehaven med på tur til jægerstenalderen

Tag 7.000 år tilbage i tiden. På det lille, børnevenlige museum Vedbækfundene kan I møde jægerfolket, som levede i Vedbæk for 7.000 år siden. Kom og se deres skeletter. Fire af stenalderjægernes grave er udstillet på museet. Se graven med det lille barn, som blev gravlagt på en svanevinge ved siden af sin mor. I udstillingen kan I komme helt tæt på jægerfolkets byttedyr og gå en tur gennem museets urskov. Vedbækfundene er børnenes museum. Her er jægerfolkets 7.000 år gamle våben og redskaber udstillet sammen med rekonstruktioner, som børnene må røre ved.

Vedbækfundene tilbyder undervisning til børnehaver. Bestil f.eks. et undervisningsforløb til de store børn, som skal starte i skole. Vi tilpasser niveauet i omvisningen til børnenes alder. Undervisningsforløbet foregår uden for museets åbningstid om formiddagen, så I har museet helt for jer selv.

Undervisningen for børnehaver er dialogbaseret. Vi møder børnene der, hvor de er, og giver plads til børnenes spørgsmål. Vi taler med børnene om, hvordan det var at leve for ca. 7.000 år siden. Hvordan fik stenalderjægerne mad, og hvilke dyr levede i Vedbæk for 7.000 år siden? Hvordan lavede stenalderjægerne våben og redskaber, så de kunne skaffe sig mad? Vi taler også om, hvordan fund af våben og redskaber kan give os viden om fortiden. Og hvordan skeletterne i deres grave kan fortælle os en hel masse, når vi som arkæologer undersøger dem. 

Besøget understøtter de æstetiske læreprocesser og aktiverer børnenes sanser. Undervisningsforløbet giver børnene en forståelse af tidligere tiders liv, hvor hverdagen var helt anderledes end i vore dage. Vi tager forskellige stenalderredskaber og dyreskind frem, som børnene kan få lov til at røre ved, og taler om, hvad stenalderjægerne brugte redskaberne og dyrene til. Og vi har stenalderskrald, som børnene kan lugte til. Efter undervisningen går børnene på egen hånd eller i grupper på jagt med en opgave i museets urskov. 

Tag madpakker med. Det er muligt at spise sin medbragte mad i Vedbækfundenes forrum eller i haven udenfor. Uden for museet ligger en stenlabyrint, som kan benyttes i forbindelse med besøget.

Vi slutter besøget af med bueskydning på gårdspladsen udenfor. Vi skyder med ikkefarlige rollespilspile med skumgummidupper. Vi hjælper børnene med at få sendt pilene af sted.

Et undervisningsforløb starter typisk kl. 10.00 og varer ca. 2 1/2 time inklusiv frokostpause.

Vildsvin i Vedbækfundenes urskov
Vildsvin i Vedbækfundenes urskov
Foto

Ole Tage Hartmann

©

Rudersdal Museer

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
2½ time
Pris:
300 kr.
Max deltagere:
30 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Dagtilbud
Alderstrin:
3, 4, 5, 6
Faciliteter:
  • Mulighed for at spise medbragt mad
  • Mulighed for toiletbesøg
Læreplanstemaer:
  • Alsidig personlig udvikling
  • Kommunikation og sprog
  • Krop, sanser og bevægelse
  • Kultur, æstetik og fællesskaber
  • Natur, udeliv og science
Læringsmål:
Besøget aktiverer børnenes sanser og understøtter de æstetiske læreprocesser. Det giver børnene viden om natur, teknologi og dagligliv for 7.000 år siden.