Vadehavet - Vikingernes hjem og spisekammer (Grundskole)
Undervisningsforløbet er udviklet med støtte fra Kulturregion Vadehavet.
Året er 980 e. Kr. Hvidinggården ligger et hanefjeld fra Vadehavet, derude hvor markerne lugter af tang og den salte havvind kradser i kinderne.
For 1000 år siden lå en stor vikingegård på kanten af marsken ved Gl. Hviding. Denne gård er rekonstrueret på Ribe VikingeCenter, og i dette autentiske miljø skal eleverne på egen krop opleve at være en del af storbondens husholdning på Hvidinggården. Eleverne får i forløbet øjnene op for, hvordan bøndernes overlevelse ved Vadehavet var direkte knyttet til årstidernes skiften, dyreholdet i marsken, fiskeriet og handelsruterne på Vadehavet. Bønderne var stort set selvforsynende og kosten bestod derved primært af de råvarer, som kunne dyrkes og sankes i naturen tæt på kysten samt fra, hvad havet leverede af fede fisk og skaldyr.
Eleverne inddeles inden forløbets start i 5-6 arbejdsgrupper, der hver får ansvaret for at tilberede en vikingeret. Nogle af råvarerne må eleverne ud at sanke omkring gården, mens de må handle sig til andre eksotiske varer som hvidt salt, kanel og hvidløg på markedspladsen. Retterne skal serveres til et stort gilde i Langhusets hal, hvor eleverne skal sidde med ved langbordet. Men før gildet kan stå, skal der i fællesskab pyntes op og dækkes et festligt bord, som afspejler vikingetidens bordskik og hierarkiske samfundsorden. Højbordet, hvor husfruen har plads, er det fineste og pyntet med dug og glas. Fosterbørnene sidder ved et andet bord og drikker af lerkopper, mens trællene må nøjes med bænken. Under middagen tages emnet om klasseforskelle op i form af fortællingen om guden Heimdals besøg i Midgård.
Læringspotentialet ligger i elevernes personlige oplevelse i rollespillet og undervisningsformen er derfor differentieret. Aktiviteterne inddrager på forskellig vis krop og hoved og indbyder til refleksion og diskussion om Vadehavet dengang og nu, herunder klimaudfordring og invasive arter, samt datidens kontra nutidens madkultur med emner som overforbrug, bæredygtighed, sæsonbetonede råvarer og madspild som fokuspunkter.