Ribe VikingeCenter

Vadehavet - Vikingernes hjem og spisekammer (Grundskole)

Som en del af husholdningen på Hvidinggården ved Vadehavet, får eleverne indblik i naturens indflydelse på livsgrundlaget og deltager i tilblivelsen af et festmåltid i langhuset. Forløbet lægger op til dialog om klimaforandringer, bæredygtighed, madkultur samt sæsonens superlokale råvarer.
Undervisningsforløbet er udviklet med støtte fra Kulturregion Vadehavet.

Året er 980 e. Kr. Hvidinggården ligger et hanefjeld fra Vadehavet, derude hvor markerne lugter af tang og den salte havvind kradser i kinderne.  

For 1000 år siden lå en stor vikingegård på kanten af marsken ved Gl. Hviding. Denne gård er rekonstrueret på Ribe VikingeCenter, og i dette autentiske miljø skal eleverne på egen krop opleve at være en del af storbondens husholdning på Hvidinggården. Eleverne får i forløbet øjnene op for, hvordan bøndernes overlevelse ved Vadehavet var direkte knyttet til årstidernes skiften, dyreholdet i marsken, fiskeriet og handelsruterne på Vadehavet. Bønderne var stort set selvforsynende og kosten bestod derved primært af de råvarer, som kunne dyrkes og sankes i naturen tæt på kysten samt fra, hvad havet leverede af fede fisk og skaldyr.

Eleverne inddeles inden forløbets start i 5-6 arbejdsgrupper, der hver får ansvaret for at tilberede en vikingeret. Nogle af råvarerne må eleverne ud at sanke omkring gården, mens de må handle sig til andre eksotiske varer som hvidt salt, kanel og hvidløg på markedspladsen. Retterne skal serveres til et stort gilde i Langhusets hal, hvor eleverne skal sidde med ved langbordet. Men før gildet kan stå, skal der i fællesskab pyntes op og dækkes et festligt bord, som afspejler vikingetidens bordskik og hierarkiske samfundsorden. Højbordet, hvor husfruen har plads, er det fineste og pyntet med dug og glas. Fosterbørnene sidder ved et andet bord og drikker af lerkopper, mens trællene må nøjes med bænken. Under middagen tages emnet om klasseforskelle op i form af fortællingen om guden Heimdals besøg i Midgård.

Læringspotentialet ligger i elevernes personlige oplevelse i rollespillet og undervisningsformen er derfor differentieret. Aktiviteterne inddrager på forskellig vis krop og hoved og indbyder til refleksion og diskussion om Vadehavet dengang og nu, herunder klimaudfordring og invasive arter, samt datidens kontra nutidens madkultur med emner som overforbrug, bæredygtighed, sæsonbetonede råvarer og madspild som fokuspunkter.

Madlavning i gang i langhuset

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
3½ time
Pris:
2800 kr.
Yderligere priser:
Entre (3-13 år) 60kr. Voksen (fra 14 år) 125kr. Ved køb af dette forløb får første 2 voksne fra skolen gratis entre.
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Dansk - Kommunikation, Dansk - Lytning, Dansk - Læsning, Historie - Historiebrug, Historie - Kildearbejde, Madkundskab - Fødevarebevidsthed, Madkundskab - Madlavning, Madkundskab - Måltid og madkultur, Natur/teknologi - Undersøgelse
Fag:
Dansk, Historie, Madkundskab, Natur/teknologi
Læringsmål:
- At eleverne oplever en undervisningsform med højt læringspotentiale
- At eleverne får en god fælles klasseoplevelse, hvor kommunikation, samarbejde og kreativitet i og mellem grupperne kommer i spil
- At eleverne får redskaber til at kunne sammenligne vikingernes livsvilkår ved Vadehavet med moderne livsvilkår.
- At eleverne reflekterer over råvarernes oprindeles, tilgængelighed og sæson.
- At eleverne kan drage paralleller mellem datidens og nutidens madkultur, bæredygtighed og madspild.
- At rykke madkundskabsfaget ud af skolekøkkenet og lægge op til større tværfaglighed.
- At eleverne skal prøve at lave mad over åben ild i historiske og simple omgivelser.

Nærmere info om Fælles Mål - se lærervejledning.

Ribe Vikingecenters læringstilbud arbejder med at skabe oplevelser, fordybelse og virkelyst via vikingetiden. Målet er at eleverne kan udvikle erkendeles og fantasi og får tillid til egne muligheder og baggrund for at tage stilling og handle.

Se alle tilbud fra: