Sagnlandet Lejre - Jernalderlandsbyen Lethra

Gudernes Gaver

Arkæologiske fund og historiske kilder bevidner, at vores forfædre har foretaget sig kultiske handlinger. Men hvordan det er foregået, kan vi kun gisne om. Tidsvidner i dragt og rolle fra to tidsaldre giver deres bud på det og gelejder jer på en tidsrejse tilbage til jernalderen og vikingetiden.

Forløbet kan bookes fra uge 17 til uge 24,
samt uge 36 til uge 41.

Kontakt Sagnlandet Lejre for ledige tider

Dette forløb er til to klasser og bringer den åndelige og mentale side af gudernes verden helt ind under huden. Sammen laver vi fire nedslag, der belyser forskellige aspekter af emnet ofring.

I kommer på besøg i et jernalderhus med fokus på jernalderfolkets dagligdag omkring ildstedet, deres husguder og særlige forhold, der har reference til arkæologiske fund.

I Lethras offermose oplever I jernalderens kultsted og udfører et offerritual. Her bliver I klogere på, hvorfor man ofrer, og lærer noget om frugtbarhedsritualer, guder og gudinder. Seancen bliver belyst af Tacitus' beretninger, den første kendte etnografiske beretning eller oplysningsværk fra Romerriget, hvori germanerne beskrives.

I vikingeområde Fredsbjerg bliver der hugget brænde, bagt brødkiks og pisket smør. I tråd med en animistisk tankegang, der kendes fra vikingetiden, forsyner eleverne brødkiks med dagens rune og snor en snor, hvor de lægger ønsker og tanker om fortid og fremtid i snoren, der samler sig i nutiden. Eleverne forbereder og pynter et offerfad. Der er også tid til en fortælling.  

Der bliver udbragt en fælles brageskål til fremtidens bedrifter, og lavet en fælles ofring, et blot ved Gudehorgen. Her har Fredsbjerg levendegjort den retslærde Ahmad Ibn Fadlans beskrivelse af et offersted ved Volgaområdet. Der bliver sikkert også tid til et besøg i Kongehallen, hvor livs-træet Ask Yggdrasil og nornerne (skæbnegudinder) kommer i spil.

Klasserne har mulighed for en lille spisepause, mens de går fra det ene område til det andet.

 

 

Gudernes Gaver
Gudernes gaver
Foto

Marlene Kramm

©

Sagnlandet lejre

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
3 timer
Pris:
5100 kr.
Yderligere priser:
prisen dækker 2 klasser
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
4., 5., 6., 7.
Kompetenceområde:
Historie - Historiebrug, Kristendomskundskab - Ikke-kristne religioner...
Fag:
Historie, Kristendomskundskab
Læringsmål:
Eleverne reflekterer over de livsopfattelser, der konstituerer offerritualer.

Eleverne får kendskab til ikke-kristne livsopfattelser.

Med offeret som tema for en almenmenneskelig handling får eleverne en reflekteret forståelse af, hvad mennesket er for et væsen, hvad livet kan byde på, og hvordan man kan forholde sig hertil og har forholdt hertil i forhold til livsetiske spørgsmål.