Bornholms Museum

I russernes fodspor

Efter at have bombet Nexø og Rønne 7. og 8. maj 1945 befandt der sig i 11 måneder fra maj 1945 til april 1946 dagligt omkring 8.000 sovjetiske tropper på øen. I dette undervisningsforløb sættes der fokus på denne helt anderledes afslutning af 2. Verdenskrig på Bornholm. Hvorfor valgte USSR at befri Bornholm på denne måde, hvorfor blev de i 11 måneder, hvordan påvirkede det dagligdagen, og hvilke spor har det sat sig i bornholmerne og på Bornholms placering i den kolde krig? Oplægget er dialogbaseret og foregår i udstillingen "Russerne kommer! Sovjetiske soldater på Bornholm 1945-46".

Inden vi besøger udstillingen "Russerne kommer!", startes der med en kort introduktion til emnet, og eleverne skal kort sætte ord på, hvad de forbinder med emnet. I udstillingen begynder vi med en dialogbaseret tilgang til udstillingens temaer. Herefter vil eleverne gruppevis tage stilling til flg. temaer i udstillingen: Sejrherre og besættelsesmagt, Russerne på Bornholm, Bornholmernes møde med russerne samt Storpolitik og mindekultur. Der samles op i plenum til sidst.

Omdrejningspunktet i undervisningsoplægget er forholdet mellem bornholmerne og russerne og placeringen af russerne på Bornholm i spillet om magten i Europa under og efter 2. Verdenskrig. Desuden skal eleverne forholde sig til, hvorledes disse historiske fakta og begivenheder blev brugt/bruges i vores dagligdag menneske til menneske og politisk, herunder storpolitisk. Hvordan spiller vores dages begivenheder ind på, hvorledes vi ser på/bruger historien?

Det styrker undervisningsoplægget, hvis der allerede hjemme på skolen er blevet arbejdet med et eller flere af følgende emner: 2. Verdenskrig, kold krig, kildekritik, historiebrug.

I kan eventuelt se filmen om bombardementet af Rønne inden. Den vises på museet og varer ca 20 minutter.

Se i øvrigt efter mere information om russerne på Bornholm på bornholmskebilleder.dk, hvor der både er fotos og erindringer, på TV2Bornholm, hvor der er flere udsendelser tilgængelige: https://play.tv2bornholm.dk/?area=specifikTV&id=816282#816282 samt i Bornholms Tidendes arkiv på bornholmstidende.dk

Russisk soldat og bornholmer hos fotografen i Allinge.
Russisk soldat og bornholmer hos fotografen i Allinge.
Foto

Bornholms Museum

©

Bornholms Museum

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1 time
Pris:
Gratis
Yderligere priser:
Gratis for bornholmske ungdomsuddannelser, 600 kr for andre ungdomsuddannelser
Max deltagere:
27 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Historie - Historiebrug, Historie - Kildearbejde, Historie - Kronologi og sammenhæng
Fag:
Historie, Samfundsfag
Læringsmål:
Kronologi, kildekritik og historiebrug.