Retten til en bolig - byvandring
Boligaktivisme på byvandring
Gennem de sidste 100 år har Nørrebro som bydel forvandlet sig fra et ludfattigt slumkvarter til et gentrificeret hipt nabolag med social slagside. Bydelen er bl.a. kendt for 1970’ernes slumstormere og 1980’ernes bz’ere, men boligaktivismen som fænomen er både ældre og stadig levende og aktuelt.
På byvandringen dykker vi ned i tiden omkring Første Verdenskrig, 1970’erne og i dag gennem historiske personer og identiteter og virkelige boligdilemmaer og undersøger boligproblematikker og handlemuligheder ud fra konkrete personer og begivenheder. Eleverne møder bl.a. udsættelser og protester i 1918, kampe for og imod sanering i 1976 og et væld af boligudfordringer i dag omkring, hvem der kan bo i byen og hvordan.
Historisk empati og handlemuligheder
Personerne og dilemmaerne, som eleverne arbejder med, er konstrueret på baggrund af kildemateriale og historiske undersøgelser. Gennem dilemmaerne træner eleverne deres historiske empati, indlevelse, diskussion og stillingtagen og bliver klogere på handlemuligheder, brud og kontinuitet på boligområdet.
Med Nørrebro som prisme forholder eleverne sig til det københavnske boligmarked og temaer som hjemløshed, fattigdom, diskrimination og lighed/ulighed i fortid, nutid og fremtid.
Oplagt som forløb
Byvandringen er oplagt til forløb om velfærdsstaten, livsvilkår i det 20. og 21. århundrede, sub-/modkulturer og bz-bevægelsen. Det passer ligeledes til et kulturfagsforløb med historie/samfundsfag og fordybelse/inspiration til projektopgaven.